• 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

vrijdag, 02 maart 2018 20:01

Oostvaardersplassen

Er woedt een flinke discussie rondom het bijvoeren van dieren in de Oostvaardersplassen tijdens deze koude dagen. De provincie wijst op een verbod, maar dierenliefhebbers lappen de regels aan hun laars. Belinda Meuldijk mengt zich er ook in.

Zo kan het dus ook ! Goed doorvoede, tevreden Konikpaardjes in hun natuurreservaat bij Bourtange. Een klein natuurgebied met een kleine kudde. De verhouding van het aantal grote grazers en het voedsel dient in balans te zijn ! Oostvaardersplassen, nu ze kennelijk geen akkoord hebben gekregen om hun grote grazers te laten migreren, heeft te veel dieren op een te klein, ingesloten gebied. Bij het zien van de beelden van de langzaam creperende dieren, is het vooral het kennelijke falen van de mens, dat je voor je ziet. Er wordt geschreeuwd om oplossingen ! Bijvoeren nu en vervolgens de kudde neutraliseren,dat wil zeggen, zorgen dat er aan geboortebeperking wordt gedaan, net als in alle gevallen in Nederland waar mensen paarden of vee houden. Het overschot daarna verplaatsen naar andere natuurgebieden of afschieten, maar in geen geval aan sportjagers overlaten!

In 2008, toen we deze foto´s namen, woonden wij aan de rand van het natuurreservaat bij Bourtange, en wandelden er vaak doorheen op weg naar het prachtige dorp. Toen er een lange periode van sneeuwval was en de dieren duidelijk steeds meer moeite hadden met het vinden van voedsel, werd er bijgevoerd. Ik vond het niet meer dan logisch. Wij genoten van de aanblik van de half wilde Koniks, naar mijn mening het hoogst haalbare op het gebied van ´wilde paarden´. Want in tegenstelling tot wat men maar blijft roepen, bestaat er in Nederland, in feite in heel Europa, niet meer zoiets als oorspronkelijke natuur. De mens heeft de balans er al eeuwen geleden uitgehaald, doorkruist met bebouwing, industrie en snelwegen.
We kunnen wel wildparkje willen spelen, maar we hebben daar binnen een verantwoordelijkheid voor het welzijn van de dieren die wij er ingezet hebben!
Wat wij als een ´groot gebied´ ervaren, is voor de grote grazers een ingesloten terrein. Een oplossing voor de oostvaardersplassen is dat er een doorgang komt naar andere natuurgebieden via het Oostvaarderswold, waardoor de edelerten, de heckrunderen en de Koniks zo ver als de Veluwe en het rivierengebied kunnen komen en daar hun voedsel zoeken. Zo lang dit niet het geval is, zal de omvang van de kuddes afgestemd moeten worden op het voorradige eten. Een neutralisatieprogramma, zoals dat ook in werking is in landen waar men een overschot aan verwilderde zwerfhonden, olifanten of paarden heeft, is mijns inziens op den lange duur de beste oplossing. Worden de dieren niet geboren, dan hoeft er ook niets te worden afgemaakt. En kunnen ze in een ecologisch evenwicht leven, hopelijk zonder verder menselijk ingrijpen! We waren er toch al niet zo goed in...Wees mens. Neem je verantwoordelijkheid!

28423969 1563820956986617 5463764274990279635 oOostvaardersplassen01Oostvaardersplassen02Oostvaardersplassen03Oostvaardersplassen04

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Boeken

Boeken